När vi mäter det som inte syns

Företagskultur är inte de värdeord som står på väggen i receptionen, i fikarummet eller i personalhandboken. Företagskultur är känslan i magen när du kliver in på jobbet på morgonen. Det sitter i de små sakerna – hur vi möter varandra, om vi lyssnar eller bara väntar på vår tur att prata, hur vi löser problem och om det finns plats för både skratt och allvarliga samtal. Det kan bli ganska trassligt om man inte tar det på allvar.
För många år sedan var jag chef för ett gäng rådgivare i ett stort bolag. Där kom direktiv och mål från ledningen som var långt ifrån marknaden och "golvet". Det var tuffa tider och mitt jobb var att minska personalstyrkan, byta arbetssätt, bli mer lönsam och få nöjdare kunder. En kombination som är svår att genomföra och leva upp till. Kanske speciellt i mitt läge när det inte fick ta tid, utan skulle gå snabbt. Min önskan var att få involvera personalen i förflyttningen, istället för att peka med hela handen, men den tiden fanns inte och accepterades inte av min dåvarande chef.
Jag blev som en hamburgare mellan två bröd. Där ena brödet var min egen chef och det andra min personal. Det hela resulterade i att stämningen i gruppen snabbt blev kylig och det var många tuffa möten med personal som inte ville vara med på resan framåt och stretade emot bolagets direktiv och mål. Den här tiden i mitt yrkesliv är den enda hittills, där jag känt att jag inte vill gå till jobbet – företagskulturen var mer eller mindre död.
Medarbetarundersökningen gör det osynliga synligt
Ett kraftfullt verktyg för att förstå, utveckla och stärka företagskulturen, kan vara medarbetarundersökningen – om den används rätt.
Här kommer några tips!
✅Skapa ett forum för dialog. Se till att ta tillvara på svaren från medarbetarundersökningen på ett sätt som involverar teamet och våga lyssna in. Det är i dialogen som kulturen formas – tillsammans.
✅Ha regelbundna medarbetarundersökningar. Årsvis, kvartalsvis vad som nu passar er verksamhet. Regelbundenheten gör det möjligt att följa utvecklingen över tid, se effekten och sätta upp konkreta mål kopplade till kultur.
✅Anpassa medarbetarundersökningen efter er verksamhets värderingar. Se till att ni får med verksamhetens värdegrund i medarbetarundersökningen och fråga gärna hur väl medarbetaren lever upp till verksamhetens värdeord eller rent av känner till dom. Det blir en värdemätare över hur väl era värderingar faktiskt lever i vardagen.
Så hur gick det då för mig och min personal?
Jag minns inte medarbetarundersökningen, men har svårt att tro att den gav ett
bra resultat. Några medarbetare slutade och gick till andra yrken, några blev
kvar. Jag själv valde att avsluta min chefstjänst och bytte yrkesroll, som ett
antal år senare ledde till att jag startade eget företag.
Det här var ett av mina allra svåraste beslut i karriären. Jag hade länge varit "duktiga flickan" och strävat efter rollen som chef, men när jag inte kunde jobba med det ledarskapet jag stod för med mina värderingar, så kändes beslutet ändå helt rätt. I slutändan blev det bra för oss alla, men där och då var det inte kul för någon av oss och företagskulturen hade nått sin botten!
Så, nästa gång du funderar på hur du och ditt team egentligen mår – börja med att fråga och var beredd att lyssna, även på dig själv. Det är där det börjar.
Vill du ha hjälp med att forma en företagskultur och en medarbetarundersökning som speglar din verksamhet, så vet du var jag finns.
Ha det gott!
//Sara